Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

                                                                                                                                                                                               

Luisterverhaal Katrien Vervaele

Het schiereiland Testerep en het vergaan ervan beroert vele zielen. Gidsen, theatermakers, journalisten, kustbewoners… Ook die van Katrien Vervaele, auteur en kustminnaar met een grote ‘K’. Katrien wou dolgraag een boek schrijven over dit middeleeuwse drama. Ze zou hiervoor de nodige tijd nemen. Helaas is haar die luxe niet gegund, en heeft ze de beperkte tijd die haar restte omarmd. Het werd een beklijvend kortverhaal, met Testerep en zijn bewoners in de hoofdrol.

Vriendin Nancy Zwaenepoel kneedde de tekst tot een ademend en adembenemend luisterverhaal. Afspraak was om deze pas te publiceren na Katriens heengaan.

Het resultaat: een eerbetoon aan Katrien, een hoorspel dat je meeneemt naar de mysteries van onze kust, een verhaal van verbinding. Luister zelf maar!

Met muziek uit 'De Verdronken Ballades van Testerep' van TG Vagevuur, gecomponeerd door Peter Spaepen en uitgevoerd door Elisabeth De Loore op de piano. Luisterverhaal gemonteerd door Bart De Smet (VLIZ) in het kader van het project ‘Testerep: 5000 jaar kustevolutie’.

Te beluisteren op Soundcloud

2023-09-19

The microworld of Testerep

Information about the evolution and demise of Testerep can be found in unexpected places. One of the most important sources of information is the microworld of Testerep. Not only (remains of) small organisms in the sediment are a treasure trove of information, but also the sediment itself can tell us a lot.

Last week, geologists from the VLIZ conducted intensive research on more than 100 soil samples taken from the Testerep survey area. They analysed the grain size of the sediment using a device developed specifically for particle analysis (MALVERN mastersizer 3000).

The grain size is very important information for hydrogeological modelling. In turn, these models will give us more insight on how Testerep possibly drowned.

2023-09-01

Eerste opnames voor de Testerep documentaire

Vorige week zijn de eerste opnames gemaakt voor de aankomende Testerep documentaire. De cameraploeg ging mee op de laatste offshore survey van ons team. De crew filmde de verschillende activiteiten aan boord, zoals het uitvoeren van boringen en seismische surveys.

De uiteindelijke documentaire zal een inkijk geven in de verschillende onderzoeksdimensies van het project en hoe die diverse wetenschappelijke resultaten samenkomen tot één verhaal.

De documentaire komt tot stand dankzij steun van de VUB en het DOCVILLE filmfestival.

 

lees meer over DOCVILLE

2023-08-16

Testerep op het XXI INQUA 2023 Congres, Rome

In juli nam het Testerep-project deel aan het XXI INQUA 2023 Congres in Rome, Italië. Dit stelde ons in staat om het project en de eerste resultaten te presenteren aan een publiek van experts uit verschillende disciplines binnen het Quartair onderzoek. Het was ook een perfecte gelegenheid om te netwerken, om ons project op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en om bij te praten met een aantal bestaande medewerkers en collega's.

Learn more about INQUA

2023-07-20

Testerep team bezocht het Verdronken Land van Saeftinghe.

Om te ervaren hoe onze kust er in het verleden moet hebben uitgezien en de werking van een getijdenlandschap aan den lijve te ondervinden ging team Testerep recent een namiddag struinen door geulen, slikken en schorren in het Verdronken Land van Saeftinghe. Het werd een gezellig modderig wandelavontuur.

2023-07-17

Foraminiferen als hulpmiddel om Testerep te reconstureren

Heb je ooit al gehoord van foraminiferen? En weet je waarom ze een belangrijke rol kunnen spelen bij de reconstructie van Testerep? Wel, foraminiferen zijn eencelligen met een uitwendig kalkskeletje (ook wel test genoemd) die in zout water voorkomen. Wanneer het organisme afsterft, dan blijft na verloop van tijd enkel het kalkskeletje over. Bedolven onder een laag sediment kunnen deze skeletjes zeer lang bewaren in de zeebodem. Door een kern te nemen van de zeebodem en vervolgens de restanten van de foraminiferen te bestuderen krijgen we een beter zicht op de omstandigheden waarin het sediment destijds werd afgezet. Dit helpt dan op zijn beurt weer bij het reconstrueren van het deels verdronken schiereiland Testerep doorheen de tijd.

De afgelopen maand volgde een van de VLIZ-onderzoekers een intensieve workshop rond foraminiferen in Urbino, Italië. De vergaarde kennis zal een grote hulp zijn bij het bestuderen van de bemonsterde zeebodemkernen. Verder leverde de workshop ook nieuwe inzichten, interdisciplinaire samenwerkingen en networkmogelijkheden op, die zeer waardevol zijn voor het verdere onderzoek binnen het project.

Lees hier meer over de Internationale School over Foraminiferen

 

2023-06-22

Onderzoekers en filmmaker winnen documentaire over project Testerep

Het Testerep project is één van de twee winnaars van het Scienceville onderdeel van het DOCVILLE festival. Het festival heeft als expliciete bedoeling om twee auteursdocumentaires met internationale ambities te produceren die bewijzen dat een korte documentaire evenzeer inhoudelijk én artistiek waardevol kan zijn. Met het project engageert DOCVILLE zich, met de medewerking van de VUB, om Vlaamse wetenschappelijke documentaires te ondersteunen en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het genre. Het hele Testerep team zal samenwerken met filmmaker Vincent Langouche en het prijzengeld van 80 000 euro gebruiken om een documentaire te maken over het deels verdronken schiereiland voor onze kust. De interessante tegenstelling tussen het historische aspect van het verhaal en het hedendaagse hoogtechnologische onderzoek vormt daarbij het uitgangspunt.

De winnende documentaires zullen in première gaan op de volgende editie van DOCVILLE tussen 20 en 28 maart 2024.

 Lees meer in dit VUB Persbericht

2023-05-02

Red Testerep van de ondergang in nieuw online spel

Twaalf studenten van de game opleiding Digital Arts and Entertainment van de Howest in Kortrijk brengen het verhaal van Testerep tot leven aan de hand van een zelf ontwikkeld online spel. In het spel ‘Testerep New Beginnings’ dien je zelf grondstoffen te verzamelen, een nieuwe nederzetting te bouwen en je stad met dijken te beschermen tegen het oprukkende water.  Doel is om 30 dagen te overleven en Testerep te redden van de ondergang. Enkel dan kan je het spel winnen.

Download en speel gratis

Bekijk de trailer hier

2023-04-21

Testerep tentoonstelling onderwerp van  3de stakeholder meeting

Op 23 maart 2023 vond de 3de stakeholder meeting van het Testerep project plaats. Tijdens deze meeting bespraken de diverse belanghebbenden de voorzien tentoonstelling en afgeleide initiatieven zoals een digitale wandeling of fietstocht. Na een korte stand van zaken door de 4 onderzoekspartners, VUB, VLIZ, KU Leuven en Howest DAE, stelde de Provincie West-Vlaanderen de eerste preliminaire acties en plannen voor met betrekking tot een tijdelijke/reizende tentoonstelling. Met deze achtergrondinformatie op zak, gingen de stakeholders en partners tijdens een interactieve sessie aan het denken over de verdere uitwerking en invulling van dit valorisatietraject.

2023-03-23

Testerep offshore winter campagne

Van 6-10 maart 2023 sloeg het TESTEREP-team de handen in elkaar met de wetenschappers van project SUSANA. Binnen beide projecten verzamelen de onderzoekers vibrocore-stalen en seismische gegevens van het Belgisch continentaal plat. Daarom besloten ze de krachten te bundelen in een poging om efficiënter te werken. In tegenstelling tot de vorige boorcampagnes, meteen kalme zee en een blauwe hemel, was de huidige campagne ietwat uitdagender. Er viel zelfs wat sneeuw! Toch slaagde het team erin om het nieuwe vibrocore-systeem in te zetten en 11 nieuwe kernen toe te voegen aan het TESTEREP-archief.

Bekijk hoe wetenschappers vibrocores verzamelen op zee

Sfeerbeelden van deze survey

2023-03-14

Living lab Raversijde onthuld

Op 1 februari 2023 was het 70 jaar geleden dat de Noordzeekusten van België, het Verenigd Koninkrijk en vooral Nederland werden geteisterd door de grote watersnoodramp van 1953. In de zoektocht naar betere kustbeschermingsmaatregelen die sindsdien ook aan onze kust op gang kwam wordt nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd met het officiële startschot van Living Lab Raversijde. Via een onderzoeksdijk die de golfoverslag meet en een proefopstelling met duinen voor de dijk probeert men op het strand van Raversijde data te verzamelen om onze kustverdediging in de toekomst nog efficiënter te maken. Bij het project zijn o.a. ook Testerep-projectpartners VLIZ, het Waterbouwkundig Laboratorium en de KU Leuven betrokken.

De waternoodsramp van 1953 in kleur

lancering van Living Lab Raversijde

2022-02-01

Testerep gedateerd met gebruik van OSL

Een cruciaal onderzoekselement in het Testerep project is het bekomen van accurate dateringen voor verschillende fasen in de evolutie van het kustlandschap. Een van de state-of-the-art technieken die daarbij wordt toegepast is het dateren en profileren van sedimentstalen met Optisch geStimuleerde Luminescentie of OSL. Expert Dr. Tim Kinnaird van de University of St Andrews in Schotland kwam op 26 en 27 januari op bezoek in het VLIZ om mariene boorkernen uit de Stroombank te bemonsteren en analyseren met een draagbaar OSL-toestel. Omdat de stalen niet mochten blootgesteld worden aan daglicht werd het onderzoek uitgevoerd in een speciaal daarvoor heringerichte bunker uit WOII.

Lees meer over OSL

2022-01-26

Testerep gepresenteerd op een internationale workshop

Van 17 tot 18 januari 2023 vond een internationale workshop rond  ‘Geoarcheologische reconstructies van Holocene kustlandschappen langsheen de Noordzee’ plaats in het Groeningemuseum in Brugge, een initiatief van archeologische dienst Raakvlak, het PROSPECT international thematic network en het High Tide – Low Tide CRA van de Universiteit Gent. Het bood een ideale gelegenheid om het Testerep project voor te stellen aan collega’s uit binnen- en buitenland die met gelijkaardig onderzoek bezig zijn en ideeën uit te wisselen. Na lezingen op dag 1 volgde op dag 2 een reek praktische trainingsessies, waar we onze kennis omtrent het beschrijven, interpreteren en bemonsteren van boorstalen met kustsedimenten verder konden bijspijkeren. Een boeiende tweedaagse!

lees meer

2022-01-17

Snelcursus Testerep via de podcast van de Universiteit van Vlaanderen

Aflevering 496 van de podcast van de Universiteit van Vlaanderen is volledig gewijd aan de langetermijnevolutie van onze kust. Landschapsarcheoloog dr. Soetkin Vervust (VUB) geeft tekst en uitleg bij het gevoerde onderzoek binnen project Testerep en het belang ervan. Waarom verdwenen volledige stukken land van het toenmalige schiereiland Testerep onder de golven? Kwam dat door de stijgende zeespiegel of zat de mens er voor iets tussen? En volgen onze kuststeden binnenkort ook, nu de wereld opwarmt?

luister nu!

2022-12-19

“De Verdronken Ballades van TESTEREP” in première op 2 december.

“De Verdronken Ballades van TESTEREP” gaat in première op 2 december 2022 in CC De Grote Post.  Beleef als nooit  tevoren het einde van Testerep! Vijf acteurs en muzikanten zingen en spelen zich de ziel uit het lijf om het eiland Testerep boven water te houden, vechtend met een zingend, massief decor. Elke speelavond wordt door het publiek bepaald: een nieuwe combinatie van liederen en scènes, die bij elkaar komen in een finale. Mis dit spektakel dus zeker niet!

Schrijf je nu in!

2022-12-02

Burgerwetenschap centraal op tweede stakeholdermeeting.

Op 21 oktober 2022 vond de tweede stakeholdermeeting van het Testerep project plaats. Centrale thema van deze bijeenkomst was burgerwetenschap. Na een korte stand van zaken door de projectpartners, stelden drieexperten elk een verschillend burgerwetenschapstraject gekoppeld aan project Testerep voor: ‘Coastsnap’, ‘Amateurmetaaldetectie’ en ‘Historisch onderzoek’. In het aansluitende interactieve moment wisselden de aanwezige stakeholders, projectpartners en geïnteresseerden ideeën uit over de verschillende citizen science initiatieven. De uitkomsten van deze brainstorm zullen meegenomen worden in de verdere uitwerking van de trajecten.

2022-10-21

Testerepgebied in kaart gebracht met behulp van magnetische metingen.

In opdracht van het VLIZ bracht 360survey afgelopen week het gebied van het voormalige Testerep in kaart. Dit deden ze aan de hand van magnetische metingen van de zeebodem. De magnetische metingen stellen de onderzoekers in staat om sedimentaire structuren te onderscheiden en karteren. De survey vond plaats ter hoogte van de kustlijn tussen Oostende en Nieuwpoort, met een focus op de regio voor de historische site van Raversijde en de oude IJzermonding.

Lees meer over het werk van 360survey

2022-10-17

Testerep voorgesteld aan internationale wetenschappelijke gemeenschap

Vorige week werd het Testerep project voor het eerst voorgesteld aan een internationaal publiek. Tijdens de 3de Internationale NEPTUNE workshop konden leden van ons team, met financiering van INQUA CMP, het verhaal van Testerep voorleggen aan verscheidene internationale collega’s en experten. De workshop heeft als doel jonge wetenschappers kennis te doen maken met multidisciplinaire technieken voor de analyse en reconstructie van verdronken landschappen uit het verleden.

Lees meer over de NEPTUNE workshop.

2022-10-05

Het Testerep team graaft eeuwenoude dijken op in Westende en Raversijde

Archeologen van het Testerep team legden recent twee historische dijken bloot in Westende en in Raversijde. Deze opgravingen geven ons verdere informatie over de historische nederzettingen en bevolking van Testerep. Verder kan informatie verkregen uit deze opgravingen worden gebruikt voor het reconstrueren van het historische onshore Testerep landschap.

lees meer

2022-09-23

Stap mee in een unieke theatrale en muzikale optocht!

Theatergezelschap Vagevuur trommelt je op om alleen of in groep aan te sluiten bij de verdronken processie van Testerep. De eigenzinnige processie is een theatrale wandeling van ongeveer 12 kilometer waarbij liederen worden gebracht op gezette tijden en momenten, om zo Testerep tot leven te wekken. De processie zal uittrekken in Oostende, Roeselare, Gent, Brussel en Leuven. Mis dit spektakel zeker niet!

Meer informatie en inschrijvingen

2022-08-26

VLIZ-onderzoekers verzamelen boorkernen en seismische informatie op zee.

Voor een tweede keer dit jaar kwamen onderzoekers van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ)aan wal met kernen en seismische informatie vanop het verdronken deel van het schiereiland Testerep. Tijdens een gerichte campagne van vier dagen, tussen Oostende en Nieuwpoort, verzamelden de wetenschappers 25 boorkernen en meer dan 45 km aan seismische tracés. Deze zullen na analyse belangrijke informatie verschaffen over de geschiedenis van Testerep.

2022-07-18

VUB-team op zoek naar sporen van Testerep in het landschap.

Onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) bezochten onlangs de bekende en vermoedelijke dijktracés op het voormalige Testerep. Deze dijken zijn doorgaans nog in het landschap zichtbaar in het verloop van perceelsgrenzen en wegen, en soms ook in de vorm van kleine hoogteverschillen. Doel van het plaatsbezoek was om geschikte locaties te identificeren voor staalnames en ander terreinwerk later dit jaar. 

2022-07-07

Varen op de Testerepvliet

Hoe kan het Testerepteam beter de mysteries van het voormalige schiereiland blootleggen dan het onderzoeksgebied met eigen ogen te aanschouwen? Al kajakkend in het hinterland van Middelkerke maakte het team kennis met het overblijvende deel van de getijdengeul die Testerep ooit van het binnenland scheidde. Terug aan wal, volgde een boeiende meeting waarop de partners de projectvoortgang bespraken.

Maak zelf kennis met dit mooie en historische stukje natuur 

2022-06-25

Breng Testerep tot leven in een co-creatie met theatergezelschap Vagevuur.

In co-creatie met zowel beginnende als meer ervaren schrijvers wil het theatergezelschap Vagevuur het verhaal van Testerep tot leven wekken. Tijdens de schrijfperformance op Theater Aan Zee werk je samen met professionele schrijfcoaches aan verhalen en personages, die als inspiratie zullen dienen voor de voorstelling ‘De verdronken ballades van Testerep’

lees meer

2022-06-04

De eerste boorstalen van het Testerep project

Op 9 juni 2022 brachten we de eerste boorkernen van het Testerep project aan boord van de Simon Stevin. Deze boorkernen worden genomen op specifieke locaties langsheen een seismische survey. Dit geeft ons een idee van welke sedimenten overeenstemmen met een bepaald seismisch signaal. Verder kunnen de verzamelde sedimenten ons belangrijke informatie verschaffen over hoe de omgeving er in het verleden moet hebben uitgezien en kunnen we deze gaan dateren.

lees meer over de gebruikte technieken

2022-05-09

TG Vagevuur brengen ons "Verdronken Ballades van Testerep".

Vijf acteurs en muzikanten van TG Vagevuur zingen en spelen de longen uit hun lijf om het eiland Testerep boven water te houden, vechtend zingend, met een massief decor.

 lees meer

2022-04-28

Project Testerep officieel van start na een eerste stakeholder meeting

Met een eerste succesvolle stakeholdermeeting, is het SBO-FWO project Testerep: 5000 jaar kustevolutie nu helemaal uit de startblokken geschoten. De meeting startte met een korte voorstelling van de projectpartners en hun aandeel in het project. De VUB (Maritime Cultures Research Institute) en het VLIZ (Seascapes Past and Future) schetsten de historische context van het schiereiland Testerep, lichtten het eerder uitgevoerde wetenschappelijk onderzoek toe en duidden de onderzoeksdoelstellingen van het project.

KULeuven (Hydraulics and Geotechnics) verduidelijkte hoe ze de ondergang van Testerep zullen modelleren, terwijl HOWest (Digital Arts & Entertainment) toonde hoe ze Testerep terug tot leven zullen brengen aan de hand van visualisaties en simulaties.

Het tweede deel van de stakeholdermeeting zoomde in op de belangrijke maatschappelijke finaliteit van het project. De geplande valorisatietrajecten, zoals onder ander een uitbreiding van het burgerwetenschapsinitiatief ‘Coastsnap’ en een reizende tentoonstelling, kwamen aan bod. De meeting eindigde met een interactieve sessie waarin de verschillende belanghebbende met elkaar in gesprek gingen over hun bijdrage aan en ideeën rond het project.

KIJK NAAR DE VIDEOPRESENTATIE OVER DE STAAT VAN HET ONDERZOEK

2022-04-20

Podcast 'Hoeveroute' van de Stad Oostende houdt halt op Testerep

Hoe verhouden het huidige Oostende en het verdronken schiereiland Testerep zich tot elkaar? En welke rol speelde het stijgen van de zeespiegel in het verdwijnen van het Middeleeuwse Oostende? Dit en veel meer verhalen hoor je in de podcast van de Stad Oostende naar aanleiding van de nieuwe Hoeveroute.

lees meer

2022-03-24