Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

                                                                                                                                                                                               

Varen op de Testerepvliet

Hoe kan het Testerepteam beter de mysteries van het voormalige schiereiland blootleggen dan het onderzoeksgebied met eigen ogen te aanschouwen? Al kajakkend in het hinterland van Middelkerke maakte het team kennis met het overblijvende deel van de getijdengeul die Testerep ooit van het binnenland scheidde. Terug aan wal, volgde een boeiende meeting waarop de partners de projectvoortgang bespraken.

Maak zelf kennis met dit mooie en historische stukje natuur 

2022-07-25

Breng Testerep tot leven in een co-creatie met theatergezelschap Vagevuur.

In co-creatie met zowel beginnende als meer ervaren schrijvers wil het theatergezelschap Vagevuur het verhaal van Testerep tot leven wekken. Tijdens de schrijfperformance op Theater Aan Zee werk je samen met professionele schrijfcoaches aan verhalen en personages, die als inspiratie zullen dienen voor de voorstelling ‘De verdronken ballades van Testerep’

lees meer

2022-06-04

De eerste boorstalen van het Testerep project

Op 9 juni 2022 brachten we de eerste boorkernen van het Testerep project aan boord van de Simon Stevin. Deze boorkernen worden genomen op specifieke locaties langsheen een seismische survey. Dit geeft ons een idee van welke sedimenten overeenstemmen met een bepaald seismisch signaal. Verder kunnen de verzamelde sedimenten ons belangrijke informatie verschaffen over hoe de omgeving er in het verleden moet hebben uitgezien en kunnen we deze gaan dateren.

lees meer over de gebruikte technieken

2022-05-09

TG Vagevuur brengen ons "Verdronken Ballades van Testerep".

Vijf acteurs en muzikanten van TG Vagevuur zingen en spelen de longen uit hun lijf om het eiland Testerep boven water te houden, vechtend zingend, met een massief decor.

 lees meer

2022-04-28

Project Testerep officieel van start na een eerste stakeholder meeting

Met een eerste succesvolle stakeholdermeeting, is het SBO-FWO project Testerep: 5000 jaar kustevolutie nu helemaal uit de startblokken geschoten. De meeting startte met een korte voorstelling van de projectpartners en hun aandeel in het project. De VUB (Maritime Cultures Research Institute) en het VLIZ (Seascapes Past and Future) schetsten de historische context van het schiereiland Testerep, lichtten het eerder uitgevoerde wetenschappelijk onderzoek toe en duidden de onderzoeksdoelstellingen van het project.

KULeuven (Hydraulics and Geotechnics) verduidelijkte hoe ze de ondergang van Testerep zullen modelleren, terwijl HOWest (Digital Arts & Entertainment) toonde hoe ze Testerep terug tot leven zullen brengen aan de hand van visualisaties en simulaties.

Het tweede deel van de stakeholdermeeting zoomde in op de belangrijke maatschappelijke finaliteit van het project. De geplande valorisatietrajecten, zoals onder ander een uitbreiding van het burgerwetenschapsinitiatief ‘Coastsnap’ en een reizende tentoonstelling, kwamen aan bod. De meeting eindigde met een interactieve sessie waarin de verschillende belanghebbende met elkaar in gesprek gingen over hun bijdrage aan en ideeën rond het project.

KIJK NAAR DE VIDEOPRESENTATIE OVER DE STAAT VAN HET ONDERZOEK

2022-04-20

Podcast 'Hoeveroute' van de Stad Oostende houdt halt op Testerep

Hoe verhouden het huidige Oostende en het verdronken schiereiland Testerep zich tot elkaar? En welke rol speelde het stijgen van de zeespiegel in het verdwijnen van het Middeleeuwse Oostende? Dit en veel meer verhalen hoor je in de podcast van de Stad Oostende naar aanleiding van de nieuwe Hoeveroute.

lees meer

2022-03-24