Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuws

Stakeholdermeeting Testerep

Eind april vond alweer de 5e stakeholder meeting van het Testerep project plaats. Naast een update over de nieuwste onderzoeksresultaten en de plannen qua publiekswerking werd er met de aanwezigen gebrainstormd over de bijdrage die historisch onderzoek kan leveren aan hedendaags kustbeheer. In 2025 gaan we hierop door in een gespecialiseerde workshop,  georganiseerd in samenwerking met partners uit de industrie en het beleid. Meer info de komende maanden!

Lezing door onze archeologen!

Mis deze lezing niet!

Op donderdag 25 april zullen Dr. Soetkin Vervust, professor Pieterjan Deckers en doctoraatstudente Zoë Vanbiervliet de meest recente resultaten van het Testerep-onderzoek tijdens een boeiende lezing toelichten. 

U bent welkom in het bezoekerscentrum Duinpanne, inschrijven is evenwel noodzakelijk via deze link.

 

 

Ons landschappelijk verleden visualiseren!

Binnen het Testerep-project werken heel wat partners samen om de complexe geschiedenis van onze Vlaamse Kust via de nieuwste technieken én met een portie creativiteit weer tot leven te wekken voor een breed publiek. Om dit te verwezenlijken zitten de wetenschappers van het project en de computergame ontwikkelaars van Howest- Digital Arts and Entertainment (DAE) regelmatig samen.  Met de input vanuit het onderzoek zorgen ze voor sterke visualisaties van het landschappelijk verleden, bv. in de vorm van waarheidsgetrouwe beelden van middeleeuws Oostende voor, tijdens en na de verwoestende storm van 1394.

Benieuwd naar het resultaat? Daarvoor moeten we nog even geduld uitoefenen tot december!

Testerep op het Internationale Documentaire Festival DOCVILLE

Deze avond is het Testerep team in Leuven aanwezig voor de première van “Testerep” op het Internationale Documentaire Festival DOCVILLE! Het festival zet via Scienceville in op wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Nieuwsgierig naar de Testerep-film? Bekijk hier alvast de trailer!

Naar aanleiding van deze première gaf dr. Soetkin Vervust een boeiend interview bij "Voorproevers". Luister vanavond vanaf 18.30 op radio 1 of via VRT max

Project Testerep op het VLIZ Marine Science Day!

Project Testerep is vandaag op de jaarlijkse VLIZ Marine Science Day! De 400+ bezoekers krijgen de kans om een sedimentkern van naderbij te bekijken en zelfs aan te raken. Samen met de geologen werkzaam binnen het project ontdekken de aanwezigen alle informatie die deze kern prijsgeeft met betrekking tot klimaatverandering en zeespiegelstijging.

Duik in de oude geschriften

De onderzoekers binnen project Testerep beperken zich niet tot het bestuderen van de Noordzeebodem of archeologische opgravingen op land. Ze duiken ook in oude geschriften op zoek naar waardevolle informatie! Zoals het boek van Jacobus Bowens uit 1792. De schrijver beschreef zeer nauwkeurig ‘De Oude en Beroemde Zee-Stad Oostende, gelegen in Oostenryksch Vlaenderen’. Wil jij je ook verdiepen in deze literatuur? Dat kan! Je kan het boek gratis raadplegen via deze link!

 

Kusterfgoed serveert Testerep op Erfgoedcafé

Op 28 oktober 2023 organiseert Kusterfgoed de 3de editie van zijn Erfgoedcafé. Dit jaar gaat het netwerkevent door in De Branding in Middelkerke. Je mag je verwachten aan een boeiende namiddag met een mix van lezingen, workshops en rondleidingen. Onder de titel ‘Testerep: zoeken naar sporen van het verdwenen kusteiland’ verzorgen Soetkin Vervust (VUB) en Ruth Plets (VLIZ) de openingslezing. Na (en tussen) de keuzesessies is er tijd om na te kaarten en te netwerken in het ‘Erfgoedcafé’.

Schrijf je hier in!

 

Burgerwetenschap in actie met de hulp van metaaldetectoristen!

De voorbije dagen kreeg het archeologenteam van de VUB de zeer gewaardeerde hulp van een hele schare metaaldetectoristen tijdens hun veldwerk in Westende. Samen gaan ze nog tot eind dit jaar op zoek naar sporen van menselijke aanwezigheid in de vloedvlakte van de voormalige Testerepgeul, om beter te begrijpen wanneer de geul precies ingedijkt werd en de gronden geschikt waren voor landbouw en bewoning. Burgerwetenschap in actie!

Lees meer

Luisterverhaal Katrien Vervaele

Het schiereiland Testerep en het vergaan ervan beroert vele zielen. Gidsen, theatermakers, journalisten, kustbewoners… Ook die van Katrien Vervaele, auteur en kustminnaar met een grote ‘K’. Katrien wou dolgraag een boek schrijven over dit middeleeuwse drama. Ze zou hiervoor de nodige tijd nemen. Helaas is haar die luxe niet gegund, en heeft ze de beperkte tijd die haar restte omarmd. Het werd een beklijvend kortverhaal, met Testerep en zijn bewoners in de hoofdrol.

Vriendin Nancy Zwaenepoel kneedde de tekst tot een ademend en adembenemend luisterverhaal. Afspraak was om deze pas te publiceren na Katriens heengaan.

Het resultaat: een eerbetoon aan Katrien, een hoorspel dat je meeneemt naar de mysteries van onze kust, een verhaal van verbinding. Luister zelf maar!

Met muziek uit 'De Verdronken Ballades van Testerep' van TG Vagevuur, gecomponeerd door Peter Spaepen en uitgevoerd door Elisabeth De Loore op de piano. Luisterverhaal gemonteerd door Bart De Smet (VLIZ) in het kader van het project ‘Testerep: 5000 jaar kustevolutie’.

Te beluisteren op Soundcloud

De Microwereld van Testerep

Informatie over de evolutie en ondergang van Testerep is te vinden op onverwachte plaatsen. Een van de belangrijkste informatiebronnen is de microwereld van Testerep. Niet alleen (resten van) kleine organismen in het sediment zijn een schat aan informatie, maar ook het sediment zelf kan ons veel vertellen.

Vorige week voerden geologen van het VLIZ intensief onderzoek uit op meer dan 100 bodemstalen uit het onderzoeksgebied van Testerep. Ze analyseerden de korrelgrootte van het sediment met een apparaat dat speciaal ontwikkeld is voor deeltjesanalyse (MALVERN mastersizer 3000).

De korrelgrootte is zeer belangrijke informatie voor hydrogeologische modellering. Deze modellen zullen ons op hun beurt meer inzicht geven in hoe Testerep mogelijk is verdronken

Eerste opnames voor de Testerep documentaire

Vorige week zijn de eerste opnames gemaakt voor de aankomende Testerep documentaire. De cameraploeg ging mee op de laatste offshore survey van ons team. De crew filmde de verschillende activiteiten aan boord, zoals het uitvoeren van boringen en seismische surveys.

De uiteindelijke documentaire zal een inkijk geven in de verschillende onderzoeksdimensies van het project en hoe die diverse wetenschappelijke resultaten samenkomen tot één verhaal.

De documentaire komt tot stand dankzij steun van de VUB en het DOCVILLE filmfestival.

lees meer over DOCVILLE

Testerep op het XXI INQUA 2023 Congres, Rome

In juli nam het Testerep-project deel aan het XXI INQUA 2023 Congres in Rome, Italië. Dit stelde ons in staat om het project en de eerste resultaten te presenteren aan een publiek van experts uit verschillende disciplines binnen het Quartair onderzoek. Het was ook een perfecte gelegenheid om te netwerken, om ons project op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen en om bij te praten met een aantal bestaande medewerkers en collega's.

Leer meer over INQUA

Testerep team bezocht het Verdronken Land van Saeftinghe.

Om te ervaren hoe onze kust er in het verleden moet hebben uitgezien en de werking van een getijdenlandschap aan den lijve te ondervinden ging team Testerep recent een namiddag struinen door geulen, slikken en schorren in het Verdronken Land van Saeftinghe. Het werd een gezellig modderig wandelavontuur.

Foraminiferen als hulpmiddel om Testerep te reconstureren

Heb je ooit al gehoord van foraminiferen? En weet je waarom ze een belangrijke rol kunnen spelen bij de reconstructie van Testerep? Wel, foraminiferen zijn eencelligen met een uitwendig kalkskeletje (ook wel test genoemd) die in zout water voorkomen. Wanneer het organisme afsterft, dan blijft na verloop van tijd enkel het kalkskeletje over. Bedolven onder een laag sediment kunnen deze skeletjes zeer lang bewaren in de zeebodem. Door een kern te nemen van de zeebodem en vervolgens de restanten van de foraminiferen te bestuderen krijgen we een beter zicht op de omstandigheden waarin het sediment destijds werd afgezet. Dit helpt dan op zijn beurt weer bij het reconstrueren van het deels verdronken schiereiland Testerep doorheen de tijd.

De afgelopen maand volgde een van de VLIZ-onderzoekers een intensieve workshop rond foraminiferen in Urbino, Italië. De vergaarde kennis zal een grote hulp zijn bij het bestuderen van de bemonsterde zeebodemkernen. Verder leverde de workshop ook nieuwe inzichten, interdisciplinaire samenwerkingen en networkmogelijkheden op, die zeer waardevol zijn voor het verdere onderzoek binnen het project.

Lees hier meer over de Internationale School over Foraminiferen

Breng Testerep tot leven met een co-creatie met theatergezelschap Vagevuur.

In co-creatie met zowel beginnende als meer ervaren schrijvers wil het theatergezelschap Vagevuur het verhaal van Testerep tot leven wekken. Tijdens de schrijfperformance op Theater Aan Zee werk je samen met professionele schrijfcoaches aan verhalen en personages, die als inspiratie zullen dienen voor de voorstelling ‘De verdronken ballades van Testerep’. 

Lees meer

Abonneer op All News