Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), © Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn precies evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde

Lees meer

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatie-initiatieven staan gepland?

Lees meer

 

Nieuws

2023-10-18
Kusterfgoed serveert Testerep op Erfgoedcafé

Op 28 oktober 2023 organiseert Kusterfgoed de 3de editie van zijn Erfgoedcafé. Dit jaar gaat het netwerkevent door in De Branding in Middelkerke. Je mag je verwachten aan een boeiende namiddag met een mix van lezingen, workshops en rondleidingen. Onder de titel ‘Testerep: zoeken naar sporen van het verdwenen kusteiland’ verzorgen Soetkin Vervust (VUB) en Ruth Plets (VLIZ) de openingslezing. Na (en tussen) de keuzesessies is er tijd om na te kaarten en te netwerken in het ‘Erfgoedcafé’.

Schrijf je hier in!

 

2023-09-29
Burgerwetenschap in actie met de hulp van metaaldetectoristen!

De voorbije dagen kreeg het archeologenteam van de VUB de zeer gewaardeerde hulp van een hele schare metaaldetectoristen tijdens hun veldwerk in Westende. Samen gaan ze nog tot eind dit jaar op zoek naar sporen van menselijke aanwezigheid in de vloedvlakte van de voormalige Testerepgeul, om beter te begrijpen wanneer de geul precies ingedijkt werd en de gronden geschikt waren voor landbouw en bewoning. Burgerwetenschap in actie!

Lees meer

2023-09-19
Luisterverhaal Katrien Vervaele

Het schiereiland Testerep en het vergaan ervan beroert vele zielen. Gidsen, theatermakers, journalisten, kustbewoners… Ook die van Katrien Vervaele, auteur en kustminnaar met een grote ‘K’. Katrien wou dolgraag een boek schrijven over dit middeleeuwse drama. Ze zou hiervoor de nodige tijd nemen. Helaas is haar die luxe niet gegund, en heeft ze de beperkte tijd die haar restte omarmd. Het werd een beklijvend kortverhaal, met Testerep en zijn bewoners in de hoofdrol.

Vriendin Nancy Zwaenepoel kneedde de tekst tot een ademend en adembenemend luisterverhaal. Afspraak was om deze pas te publiceren na Katriens heengaan.

Het resultaat: een eerbetoon aan Katrien, een hoorspel dat je meeneemt naar de mysteries van onze kust, een verhaal van verbinding. Luister zelf maar!

Met muziek uit 'De Verdronken Ballades van Testerep' van TG Vagevuur, gecomponeerd door Peter Spaepen en uitgevoerd door Elisabeth De Loore op de piano. Luisterverhaal gemonteerd door Bart De Smet (VLIZ) in het kader van het project ‘Testerep: 5000 jaar kustevolutie’.

Te beluisteren op Soundcloud