Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), © Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn precies evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde.

Lees meer

 

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatie-initiatieven staan gepland?

Lees meer

 

Podcast

Luister hier naar de podcast van dr. Soetkin Vervust voor de Universiteit van Vlaanderen en het VRT-radio programma "voorproevers".

 

Luister naar de uvV 

Luister naar voorproevers 

Documentaire

Bekijk hier de preview van de Testerep documentaire, waar je een glimps opvangt van de relatie tussen de verschillende gebruikte technologiën en wetenschappen in het Testerep onderzoek.

Bekijk hier de trailer 

Nieuws

Testerep op het IKUWA 8!

In oktober 2025 gaat in Oostende de 8ste editie door van het IKUWA congres. 

IKUWA is een wereldwijd netwerk van instanties, met een focus op onderwaterarcheologie. Haar doel is om het bewustzijn rond onderwater cultureel erfgoed te vergroten, en een internationaal regelgevend kader voor de bescherming ervan te ondersteunen. Sinds 1999 organiseert IKUWA ongeveer driejaarlijks een congres. 

We zijn dan ook erg trots dat we de organisatie van de volgende editie naar België konden halen, meer bepaald naar Oostende. Het congres zal maar liefst 5 dagen duren, met daarnaast nog optionele excursies en workshops. We verwachten zo’n 300 deelnemers van over de hele wereld. Het duurt nog eventjes tot oktober ’25, maar zowel het wetenschappelijk comité als het organiserend comité draaien op volle toeren. 

Hoofdorganisatoren zijn Onroerend Erfgoed, het VLIZ en Stad Oostende, samen met Toerisme Vlaanderen, de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel en het Agence wallonne du Patrimoine.

Ook in het wetenschappelijk comité zetelen onderzoekers en beleidsmedewerkers van heel wat verschillende instellingen: Onroerend Erfgoed, de Universiteit Gent, de Vrije Universiteit Brussel, het Vlaams Instituut voor de Zee, het Agence wallone du Patrimoine, Urban.Brussels, en de Nederlandse Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Rijkswaterstaat. 

Momenteel loopt de call for sessions, nog tot eind augustus. Het wetenschappelijk programma en de sociale events krijgen langzaam maar zeker vorm. Ook de website ziet er ondertussen prima uit, en ook op sociale media is er al volop activiteit. Neem zeker eens en kijkje en geef onze collega’s een like!

Het Testerep onderzoek op het wetenschapsfestival Zeekerweten!

Afgelopen weekend kon je op het wetenschapsfestival Zeekerweten van het VLIZ kennis maken met het Testerep onderzoek! Het openluchtspektakel ‘De Verdronken Ballades van Testerep’ (broder) confronteerde bezoekers met de dramatische neergang van het middeleeuwse Testerep. In de WO-II bunker kon je in primeur de wetenschapsdocumentaire van Vincent Langouche bekijken. En tijdens het panelgesprek ‘Grijze Cellen’ van EOS magazine kon iedereen vragen stellen aan drie wetenschappers, waaronder ook marien geologe en Testerep-onderzoekster Ruth Plets

Het panelgesprek gemist? 

Beluister het hier: Grijze Cellen | EOS Wetenschap

Lees meer over het Testerep onderzoek in de krant 'De Morgen'.

Een journalist van 'De Morgen' was aan boord van het onderzoeksschip Simon Stevin en speurde mee naar de restanten van 'Het Atlantis' voor de Belgische kust. 

Lees meer.