Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), © Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn precies evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde

Lees meer

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatie-initiatieven staan gepland?

Lees meer

 

Nieuws

Testerep offshore winter campagne

Van 6-10 maart 2023 sloeg het TESTEREP-team de handen in elkaar met de wetenschappers van project SUSANA. Binnen beide projecten verzamelen de onderzoekers vibrocore-stalen en seismische gegevens van het Belgisch continentaal plat. Daarom besloten ze de krachten te bundelen in een poging om efficiënter te werken. In tegenstelling tot de vorige boorcampagnes, meteen kalme zee en een blauwe hemel, was de huidige campagne ietwat uitdagender. Er viel zelfs wat sneeuw! Toch slaagde het team erin om het nieuwe vibrocore-systeem in te zetten en 11 nieuwe kernen toe te voegen aan het TESTEREP-archief.

Bekijk hoe wetenschappers vibrocores verzamelen op zee

Sfeerbeelden van deze survey

 

2023-03-14

Living Lab Raversijde officieel gestart

Op 1 februari 2023 was het 70 jaar geleden dat de Noordzeekusten van België, het Verenigd Koninkrijk en vooral Nederland werden geteisterd door de grote watersnoodramp van 1953. In de zoektocht naar betere kustbeschermingsmaatregelen die sindsdien ook aan onze kust op gang kwam wordt nu een nieuw hoofdstuk toegevoegd met het officiële startschot van Living Lab Raversijde. Via een onderzoeksdijk die de golfoverslag meet en een proefopstelling met duinen voor de dijk probeert men op het strand van Raversijde data te verzamelen om onze kustverdediging in de toekomst nog efficiënter te maken. Bij het project zijn o.a. ook Testerep-projectpartners VLIZ, het Waterbouwkundig Laboratorium en de KU Leuven betrokken.

De waternoodsramp van 1953 in kleur

De lancering van Living Lab Raversijde

2023-02-01

Testerep gedateerd met gebruik van OSL

Een cruciaal onderzoekselement in het Testerep project is het bekomen van accurate dateringen voor verschillende fasen in de evolutie van het kustlandschap. Een van de state-of-the-art technieken die daarbij wordt toegepast is het dateren en profileren van sedimentstalen met Optisch geStimuleerde Luminescentie of OSL. Expert Dr. Tim Kinnaird van de University of St Andrews in Schotland kwam op 26 en 27 januari op bezoek in het VLIZ om mariene boorkernen uit de Stroombank te bemonsteren en analyseren met een draagbaar OSL-toestel. Omdat de stalen niet mochten blootgesteld worden aan daglicht werd het onderzoek uitgevoerd in een speciaal daarvoor heringerichte bunker uit WOII.

Lees meer over OSL

2023-01-26