Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), © Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn precies evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde

Lees meer

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatie-initiatieven staan gepland?

Lees meer

 

Nieuws

2024-04-18
Lezing door onze archeologen!

Mis deze lezing niet!

Op donderdag 25 april zullen Dr. Soetkin Vervust, professor Pieterjan Deckers en doctoraatstudente Zoë Vanbiervliet de meest recente resultaten van het Testerep-onderzoek tijdens een boeiende lezing toelichten. 

U bent welkom in het bezoekerscentrum Duinpanne, inschrijven is evenwel noodzakelijk via deze link.

 

 

2024-04-18
Ons landschappelijk verleden visualiseren!

Binnen het Testerep-project werken heel wat partners samen om de complexe geschiedenis van onze Vlaamse Kust via de nieuwste technieken én met een portie creativiteit weer tot leven te wekken voor een breed publiek. Om dit te verwezenlijken zitten de wetenschappers van het project en de computergame ontwikkelaars van Howest- Digital Arts and Entertainment (DAE) regelmatig samen.  Met de input vanuit het onderzoek zorgen ze voor sterke visualisaties van het landschappelijk verleden, bv. in de vorm van waarheidsgetrouwe beelden van middeleeuws Oostende voor, tijdens en na de verwoestende storm van 1394.

Benieuwd naar het resultaat? Daarvoor moeten we nog even geduld uitoefenen tot december!

2024-03-21
Testerep op het Internationale Documentaire Festival DOCVILLE

Deze avond is het Testerep team in Leuven aanwezig voor de première van “Testerep” op het Internationale Documentaire Festival DOCVILLE! Het festival zet via Scienceville in op wetenschappelijke documentaires die je écht gezien moet hebben. Nieuwsgierig naar de Testerep-film? Bekijk hier alvast de trailer!

Naar aanleiding van deze première gaf dr. Soetkin Vervust een boeiend interview bij "Voorproevers". Luister vanavond vanaf 18.30 op radio 1 of via VRT max