Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), © Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn precies evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde

Lees meer

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatie-initiatieven staan gepland?

Lees meer

 

Nieuws

Stakeholdermeeting Testerep

Eind april vond alweer de 5e stakeholder meeting van het Testerep project plaats. Naast een update over de nieuwste onderzoeksresultaten en de plannen qua publiekswerking werd er met de aanwezigen gebrainstormd over de bijdrage die historisch onderzoek kan leveren aan hedendaags kustbeheer. In 2025 gaan we hierop door in een gespecialiseerde workshop,  georganiseerd in samenwerking met partners uit de industrie en het beleid. Meer info de komende maanden!

Lezing door onze archeologen!

Mis deze lezing niet!

Op donderdag 25 april zullen Dr. Soetkin Vervust, professor Pieterjan Deckers en doctoraatstudente Zoë Vanbiervliet de meest recente resultaten van het Testerep-onderzoek tijdens een boeiende lezing toelichten. 

U bent welkom in het bezoekerscentrum Duinpanne, inschrijven is evenwel noodzakelijk via deze link.

 

 

Ons landschappelijk verleden visualiseren!

Binnen het Testerep-project werken heel wat partners samen om de complexe geschiedenis van onze Vlaamse Kust via de nieuwste technieken én met een portie creativiteit weer tot leven te wekken voor een breed publiek. Om dit te verwezenlijken zitten de wetenschappers van het project en de computergame ontwikkelaars van Howest- Digital Arts and Entertainment (DAE) regelmatig samen.  Met de input vanuit het onderzoek zorgen ze voor sterke visualisaties van het landschappelijk verleden, bv. in de vorm van waarheidsgetrouwe beelden van middeleeuws Oostende voor, tijdens en na de verwoestende storm van 1394.

Benieuwd naar het resultaat? Daarvoor moeten we nog even geduld uitoefenen tot december!