Overslaan en naar de inhoud gaan

'Artist impression' van Leffinge voor de bedijking (10de eeuw), © Middelkerke

5000 jaar kustevolutie

De Vlaamse kuststreek heeft een lange en complexe geschiedenis achter de rug. Hoe het landschap er vandaag bijligt is het resultaat van de interactie tussen natuurlijke processen en menselijke ingrepen. Onderzoek naar de geschiedenis van onze kuststreek leverde ons al heel wat boeiende kennis op. Maar er blijven nog heel wat vragen onbeantwoord. Bijvoorbeeld hoe de kustlijn precies evolueerde in de afgelopen 5000 jaar.

Onderzoek naar de evolutie en de ondergang van het schiereiland Testerep, dat ooit voor de Vlaamse kust lag tussen Nieuwpoort en Bredene, kan ons heel wat leren over het verleden van onze kuststreek en zijn bewoners. In een beweging kan het ons ook helpen om toekomstige uitdagingen zoals zeespiegelstijging en kustbescherming het hoofd te bieden..

LEes meer

Project Testerep

Onderzoek

Door interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek inzicht krijgen in hoe onze kustlijn de voorbije 5000 jaar evolueerde

Lees meer

Resultaten

Met behulp van computermodellen brengen we Testerep tot leven en komen we te weten wat de menselijke en natuurlijke effecten op het landschap waren. 

Lees meer

Valorisatie

Wie zijn onze stakeholders? Hoe zal het onderzoek concreet in projecten toegepast worden? Welke valorisatie-initiatieven staan gepland?

Lees meer

 

Nieuws

Luisterverhaal Katrien Vervaele

Het schiereiland Testerep en het vergaan ervan beroert vele zielen. Gidsen, theatermakers, journalisten, kustbewoners… Ook die van Katrien Vervaele, auteur en kustminnaar met een grote ‘K’. Katrien wou dolgraag een boek schrijven over dit middeleeuwse drama. Ze zou hiervoor de nodige tijd nemen. Helaas is haar die luxe niet gegund, en heeft ze de beperkte tijd die haar restte omarmd. Het werd een beklijvend kortverhaal, met Testerep en zijn bewoners in de hoofdrol.

Vriendin Nancy Zwaenepoel kneedde de tekst tot een ademend en adembenemend luisterverhaal. Afspraak was om deze pas te publiceren na Katriens heengaan.

Het resultaat: een eerbetoon aan Katrien, een hoorspel dat je meeneemt naar de mysteries van onze kust, een verhaal van verbinding. Luister zelf maar!

Met muziek uit 'De Verdronken Ballades van Testerep' van TG Vagevuur, gecomponeerd door Peter Spaepen en uitgevoerd door Elisabeth De Loore op de piano. Luisterverhaal gemonteerd door Bart De Smet (VLIZ) in het kader van het project ‘Testerep: 5000 jaar kustevolutie’.

Te beluisteren op Soundcloud

 

2023-07-20

De microwereld van Testerep

Informatie over de evolutie en ondergang van Testerep kunnen we terugvinden op onverwachte plekken. Een van de belangrijkste bronnen van informatie is de microwereld van Testerep. Niet enkel (restanten van) kleine organismen in het sediment zijn een schat van informatie, maar ook het sediment zelf kan ons heel wat vertellen.

De afgelopen week voerden geologen van het VLIZ intensief onderzoek uit op meer dan 100 bodemstalen afkomstig van het Testerep onderzoeksgebied. Ze analyseerden de korrelgrootte van het sediment met behulp van een toestel, specifiek ontwikkeld voor deeltjesanalyse (MALVERN mastersizer 3000).

De korrelgrootte is zeer belangrijke informatie voor het opstellen van de hydrogeologische modellen. Op hun beurt, zullen deze modellen ons meer inzicht verschaffen over hoe Testerep mogelijk ten onder ging.

2023-09-01

Eerste opnames voor de Testerep documentaire

Vorige week zijn de eerste opnames gemaakt voor de aankomende Testerep documentaire. De cameraploeg ging mee op de laatste offshore survey van ons team. De crew filmde de verschillende activiteiten aan boord, zoals het uitvoeren van boringen en seismische surveys.

De uiteindelijke documentaire zal een inkijk geven in de verschillende onderzoeksdimensies van het project en hoe die diverse wetenschappelijke resultaten samenkomen tot één verhaal.

De documentaire komt tot stand dankzij steun van de VUB en het DOCVILLE filmfestival.

lees meer over DOCVILLE

 

2023-08-16